Kto choruje na anemię?
Anemia dotyczy przede wszystkim kobiet. Długie i obfite miesiączki są najlepszym sposobem na rozwój tej choroby.
Warto wspomnieć, że żelazo jest zaledwie w kilku procentach przyswajane przez organizm. Aby było w pełni wykorzystane, należy pamiętać również o innych składnikach mineralnych, takich jak kwas foliowy czy molibden.
Co trzeba spożywać w przypadku anemii? Na pewno trzeba zwiększyć podaż żelaza w diecie. Najlepszym rozwiązaniem będzie wprowadzenie takich produktów, jak czerwone mięso czy wątróbka.
Zawierają one znaczne ilości żelaza. W produktach tych występuje żelazo hemowe, które jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm.
Nie zapominajmy włączyć do jadłospisu również i takie produkty, jak kasze czy przetwory mleczne. Poziom żelaza w organizmie można zmierzyć za pomocą badań diagnostycznych.
Pewne objawy mogą jednak sugerować możliwość wystąpienia anemii. Jest to m.
in. osłabienie, łamliwość paznokci, problemy z koncentracją, wypadanie włosów czy szybkie męczenie się.
www.milkowka.com.pl